Cand ma intreba lumea cati bani sper sa fac din online, la inceputuri, prin 2005, raspunsul meu era: “atat cat am nevoie ca sa pot plati pe cineva sa faca curatenie și sa pot manca fiecare masa în oras”.
Nu am idee de ce, dar niciodata nu mi-a placut sa imi fac de mancare. Bineinteles, sa nu credeti ca gateam cine stie ce mancaruri, dar stiu sa imi fac niste ochiuri, niste cartofi prajiti, un piure de cartofi. Am facut chiar și sarmale, iahnie de fasole și ciorba, la un moment dat. Da, stiu, nu suna extraordinar, dar chiar nu imi place sa gatesc.
Ce nu am luat în calcul, insa, este cum sunt gatite mesele la restaurant. Cu mult unt, cu grasime, nu foarte sanatos. Dar la 25 de ani sau cat aveam la momentul respectiv, impreuna cu cele 75 de kg cu hainele ude, sanatatea și greutatea nu erau prioritare.
Ca sa nu mai spun ca e foarte usor sa comanzi pizza și prajeli cand ai de ales dintr-un meniu. Și ti-e foame. Cati dintre noi ar alege “mancarea sanatoasa” cand au optiuni mai gustoase? Și miroase de innebunesti în restaurant?
20 de ani mai tarziu, insa, discutia e diferita. Relatia mea cu greutatea a fost – și inca e – una foarte duala, asa. Eu scap de kilograme, ele vin inapoi. Uneori mai greu, alteori mai repede, dar se intorc în mod constant. Chiar daca eu nu le vreau.
Ultima gaselnita a fost sa ma apuc sa invat sa gatesc. Da, stiu, la o varsta asa de frageda…
M-am gandit ca gatitul este ceva ce imi va permite sa controlez mai mult ce mananc și, mai mult de-atat, sa inteleg cum sa fac și mancarea sanatoasa sa fie mai gustoasa. Sau mai pe gustul meu, cum vrei. Pentru ca nu e ca și cum nu am mancare gatita acasa. Dar gusturile noastre sunt atat de diferite incat prefer sa imi gatesc eu, asa cum imi place mie.
Iar mancarea din Portugalia, unde locuiesc, nu imi place. Deloc aproape. E seaca rau. Fara prea multe condimente. Bine, fructele de mare și pestele sunt proaspete și bine facute. Pentru cine vrea asa ceva. Pentru ca eu în mod cert nu vreau sa mananc prea des. Desi crevetii în usturoi sunt extraordinari. Dar, ati ghicit, nu prea sanatosi.
Și cand am vrut sa aducem pe cineva sa ne gateasca… sa spunem ca era prea mult mancare portugheza în meniu. Iar daca vrei mai diferit e cam scump. Foarte scump.
Revenind. Primul pas a fost sa imi caut sistemul de invatare. Și cand am inceput sa ma uit la retete, am ajuns la concluzia ca toata lumea crede ca cine gateste stie deja un limbaj secret, pentru ca eu am senzatia ca nu vorbesc limba. Ce inseamna “doua degete de sare”? Sau “un varf de lingurita de piper”? Sau cand zice “pune în cuptor”… inseamna ca pun acolo și las pana se strica?
Bineinteles, exagerez. Dar nu chiar.
Asa ca am cautat un sistem care sa ma ia efectiv de la 0. Și l-am gasit la Tim Ferris și a lui “4 Hour Chef”. Care este o carte despre meta learning la baza, dar care te ia sa te invete sa gatesti intr-un mod foarte structurat. De la ce ai nevoie în bucatarie (cu explicatii la ce vei folosi), pana la ce inseamna fiecare mic element dintr-o reteta.
Ah, și am uitat sa spun, am fost plecat de-acasa cateva luni pentru business, timp in care am locuit intr-un apartament cu o bucatarie destul de goala din punctul de vedere al uneltelor. Asa ca a trebuit sa populez spatiul “de lucru”.
Dupa ce am facut comanda de tot ce era nevoie, am zis sa ma apuc de prima reteta. Apropo, toate uneltele m-au costat vreo 200€/1000 lei în total, deci nu ceva foarte scump. Mai mult cutitul, care a fost vreo 60-70€, a fost mai scump. În rest, destul de ok.
Prima reteta, deci. Scrambled eggs, ca nu stiu cum le zice în limba romana. Facute insa intr-un stil foarte “mucios”, care mie nu imi place. Dar le-am facut asa, sa vad cum ies și sa respect reteta. Și daca textura lor nu mi-a placut, condimentele au fost insa deosebite. Nu e cine stie ce, niste praf de chimen, menta și usturoi, pe langa sare și piper, dar au iesit deosebite. Dupa care am inceput sa le fac mai putin mucioase, cu textura care imi place. Și-acum asta mananc cel mai des dimineata.
A doua reteta a fost o versiune de Osso Buco. Care nu e chiar Osso Buco, dar indeajuns de aproape. Pe care am ajuns, dupa cateva incercari, sa o fac cu pulpe de pui, ca nu prea imi place vita și mielul, recomandate de Ferris. Dar nu iese rau. Mai ales atunci cand nu fac experimente pe reteta. Cum am facut cand am pus mai mult sos de rosii/rosii decojite si a iesit cam… nu asa de buna.
A treia reteta (din 15 sau 16 retete initiale, chiar asa, pentru oamenii care doar vor sa nu moara de foame) a fost piure. Nu de cartofi, de conopida. Nu cu lapte, cu crema de cocos. A iesit ceva ok, ce sa zic? Mancabil, dar nu pe gustul meu prea mult. Și asta pentru ca Ferris face doar retete de slow carb diet, care e dieta promovata de el. Am facut doar o data, dar am sa incerc la un moment dat sa fac piureul asta de conopida cu lapte și unt. Mai putin sanatos, dar mai cu gust, probabil.
Și cam aici m-am oprit. Ca fac doar o reteta pe saptamana, cand am timp. Și în ultima vreme nu prea am avut, de la calatorii.
Care e rezultatul, insa, pentru o perioada asa de scurta? Trebuie sa spun ca am inceput sa fiu ceva mai atent la mancare. În primul rand ca am redescoperit ca pot sa fac ceva cu oua în 10 minute (plus ca noile condimente chiar sunt bune), pana la a face pui la cuptor în 2h, cu doar 20 de minute de munca efectiva. În al doilea rand, sunt mai atent la gustul mancarii cand mergem la restaurant sau comandam. Și comand mult mai putin aluat (as în paine și pizza).
Pana acum nu am vazut un efect extraordinar asupra greutatii, dar ma simt ceva mai bine.
Ah, și da, ma misc cam greu cu invatatul. Dar mi-am propus tot “cursul” asta pe o perioada de aproape un an. Deci e ok. Pentru ca mai am de facut și altele în rest (ca noi toti, nu?). Plus ca iar calatoresc ca o pasare migratoare. De cand a inceput anul am stat acasa doar doua luni. Ma mir ca inca nu a schimbat nimeni yala. Asa ca un an imi permite sa mai și traiesc.
Și da, tot nu imi place gatitul.
Ce frumos este sa regasesc din nou scriitura ta in online. Hai ca te bag in Feedreader… ca pari hotarat sa scrii toata vara.
asa pare, nu? 😀
Scrambled eggs se numesc ouă jumări în română. Welcome back!
Multumesc!
Pe de alta parte, serios? Oua jumari? Eu aveam impresia ca ouale jumari au sunca prin ele, cumva, ca asta le defineste.
Scrambled eggs – cel putin in Ardeal se numesc: ratuta, papara. (fara jumari, paine, etc)
in Moldova, de unde vin eu, cred ca se numeau scrob, dar nu sunt foarte sigur daca nu cumva era doar omleta. Am sa intreb pe cineva care stie 😀