Antreprenoriatul social, chiar exista?

Social Entrepreneurs IrelandIeri, la How-To-Web, Mark Randall a spus o chestie foarte misto: toate lucrurile din lumea asta s-au miscat sau au devenit mai bune datorita antreprenoriatului. Antreprenorii sunt cei care identifica o problema (sau, sa fim corecti, uneori o si creeaza) sau o nevoie si o rezolva.

Antreprenoriatul social reprezinta antreprenoriatul care are ca efect secundar (sau chiar primar) faptul ca rezolva o problema a societatii: repara scoli cu fonduri europene si CSR sau asigura locuri de munca in zone defavorizate ducand acolo productia. Evident, totul in timp ce face profit (orice antreprenor trebuie sa faca profit, altfel nu e antreprenor. E preot).

In cazul meu, de exemplu, vad asa: cetatile, pasiunea mea. In acest moment nu numai ca nu obtin profit, dar ma si costa (drumurile in sus si in jos prin tara nu sunt ieftine). Prin urmare, ar trebui sa gasesc o solutie prin care sa obtin bani dintr-o afacere in acelasi timp in care aduc si bani pentru reconsolidare, sapaturi samd. Evident, cel mai simplu mod – la prima vedere – e sa creezi un circuit turistic cu cetatile, sa il promovezi, apoi sa dai o parte din bani pentru restaurare, sa aiba si turistii ce sa vada.

O alta modalitate ar fi cea testata de cateva biserici fortificate din Transilvania: sa transforme o parte din biserica in hotel/loc de cazare. Cu banii obtinuti se repara biserica, dar traiesc si cativa oameni din profit. O poveste despre astfel de lucruri am gasit in revista Flacara.

In ultima vreme aud din ce in ce mai mult despre antreprenoriatul social. Nu cred ca l-am inteles foarte bine nici acum. Voi, daca ar fi sa va ganditi la o afacere care sa rezolve o problema locala, la ce v-ati gandi? Credeti ca se poate sa faci si antreprenoriat (orientat pe profit, adica) si sa rezolvi probleme ale societatii?

P.S.: si, pentru ca articolul e si parte dintr-o campanie Scoala de Bani, in dreapta e un banner prin care ma puteti vota (sau nu).

Credit foto

11 thoughts on “Antreprenoriatul social, chiar exista?

 1. Normal ca se poate sa faci si antreprenoriat si sa rezolvi si o preoblema a societatii in acelasi timp. Ma gandesc ca orice afacere ar trebui sa porneasca de la nevoia rezolvarii unei probleme a societatii, asa ca toate ar trebui sa puna accent mai mult pe aspectul social, iar profitul sa vina ca un rezultat intermediar, natural.
  Exemplul meu este LucruriGratis.ro, un proiect prin care oamenii se ajuta intre ei, economisesc bani, isi fac prieteni noi, recicleaza si refolosesc produse functionale care altfel ar fi ajuns la groapa de gunoi. Legat de profituri, mai vorbim peste un an :)

 2. O idee este cea pe care incearca sa o implementeze Mihaela Feodorof -Yourway, cu orientarea vocationala pentru elevi si studenti. Ar putea rezolva probleme importante de orientare pentru generatiile de profesionisti care sunt in pregatire acum si am putea vedea mai multi dintre acestia alegand un gen de activitate in care sa creada, sa il faca cu mare placere si in felul asta sa aiba performante. S-ar intoarce catre noi toti aceasta investitie!
  Mi-a placut mult prezentarea lui Mark Randall de ieri, ma gandeam cat de motivant trebuie sa fie pentru cei care lucreaza cu el sa ai un asemenea model langa tine.

 3. Salut Bobby,

  Despre antreprenoriat social am descoperit in ultima vreme o chestie super tare, urmareste-l pe Yunus, http://www.muhammadyunus.org, laureat al premiului Nobel pentru pace in 2006, a facut cateva companii cu adevarat sociale, detinute de catre cei carora l-i se adreseaza, Grameen Bank, un model foarte interesant si multe altele, parerea mea cand vorbesti despre social trebuie sa elimini profitul, acesta fiind destinat cu precadere cauzei pe care o urmaresti. Numai bine,
  Ema

 4. Mi se pare o problema foarte actuala si solutiile in Romania sunt inca intr-o forma de experiment. Practic putin pot spune ca au gasit calea catre sustenabilitatea financiara prin antreprenoriat social. Un exemplu ar putea sa fie Mai Mult Verde.

 5. Pare greu de crezut ca profit si social se pot imbina armonios si reciproc avantajos. E un concept nou pentru mine, dar imi place … mai trebuie digerat un pic :)

 6. O singura remarca: pe lucrurigratis.ro lumea doar REFOLOSESTE produsele. Reciclarea implica modificari fizico- chimice ale proprietatilor materialului respectiv. (da, suna ca la ora de chimie sau de fizica, dar nah… asa e corect)

 7. Antreprenoriatul social exista, dar e posibil sa fie nevoie de ceva mai mult timp si mai multe perspective si studii de caz pentru a-l defini cu obiectivitate.

  In opinia mea, in primul rand A.S. are la baza o problema reala, identificata sau de multe ori evidenta in societate (daca este o problema inventata, cu parere de rau nu mai vorbim de antreprenoriat social. socialul inseamna o responsabilitate si o autenticitate pe care nu o poti contraface. e regula de baza de tot).

  Ulterior, vorbim de o serie de actiuni care au un ecou concret in societate (nu e vorba despre faptul ca lumea a auzit despre, ci este vorba ca lumea incepe sa faca precum). Aceste actiuni care definesc antreprenoriatul social trebuie concomitent sa genereze niste solutii cu aplicabilitate colectiva. Deci sa fie puse in practica de mase mari de oameni. Asta pentru ca daca vorbim de social, implicit vorbim de membrii societatii. Modul prin care masuram A.S. este fix prin raspandirea unor actiuni, comportamente, atitudini, concepte si moduri de gandire la nivelul societatii.

  Referitor la partea financiara, parerea mea este ca avem de-a face cu un aspect delicat si inca insuficient definit. Pentru a te numi antreprenor (nu neaparat social) trebuie sa ai actiuni orientate spre profit, dar ulterior sa utilizezi profitul spre alte actiuni care sa aduca alt profit (parerea mea este ca masini, case, petreceri, haine sau vacante de lux din profitul activitatii nu definesc un antreprenor autentic). Daca vorbim insa de A.S., atunci profitul ar trebui sa aiba un puternic caracter social. Adica:
  1. banii din profit sa fie alocati pe alte actiuni sociale care sa ateste autenticitatea antreprenorului social si astfel sa faca mai usoara obtinerea profitului viitor.
  2. actiunile sociale in sine trebuie sa genereze alte actiuni sociale (adica actiuni in beneficiul societatii) in randul membrilor societatii respective. Atentie, vorbim despre actiuni cu un fundament constructiv (neaparat) si vorbim despre actiuni care sa se perpetueze in timp si in spatiu (deci sa cucereasca noi generatii si noi teritorii; spre exemplu noi tari sau chiar noi continente).

  Aceasta este parerea mea, dupa mai bine de doi ani de activism ecologic. Si nu, doar pentru ca am scris aici asta, nu inseamna ca afirm ca sunt un A.S. In mod cert nu am atins excelenta. tot ce fac este sa incerc sa ajung la ea.

 8. Se pare ca trebuie sa ma grabesc cu scrisul unei postari despre antreprenoriat social, chiar am acumulat cateva informatii cheie in ultimele saptamani. Standby, ca e de munca o zi intreaga, estimez.

 9. Da, se pot face bani si sa rezolvi probleme ale societatii. Important e sa nu profiti de societate pentru a face bani si cred ca de aici a pornit conceptul de antreprenoriat social.
  A.S. poate fi o solutie si pentru acele cauze care apeleaza la caritate de obicei si care prin intermediul economiei sociale pot dezvolta o sursa de auto-finantare sustenabila pe termen lung.

Leave a Reply

Your email address will not be published.