Imi place sa scriu pe tastatura “veche” a unui ThinkPad T480.
Nu cred ca am mai avut o tastatura similara la un alt laptop. Cel putin nu în ultimii vreo 10 ani, asa, daca nu chiar mai mult.
Macbook-urile pe care le tot folosesc de vreo 20 de ani aproape au avut initial o tastatura destul de buna, dar apoi au inceput sa faca tot felul de experimente și nici acum nu e extraordinara, desi e ceva mai buna decat acum vreo 5-6 ani.
Apoi laptop-urile cu Windows la care am mai avut acces au aceeași problema. Pentru ca au incercat sa le faca cat mai subtiri, au facut sistemul de scriere unul foarte putin adanc. Asa ca aproape ca nu simti cand apesi pe ceva, e mai mult o atingere.
T480, desi un laptop destul de vechi (2018), are o tastatura cu adancime, unde simti cand apesi pe fiecare tasta, simti și stii ca apare ceva pe ecran. Nu trebuie sa stai cu ochii fixati pe cursor ca sa fii sigur ca ceea ce vrei sa scrii chiar apare.
Și nu e ca și cum nu scriu “orb”. Chiar nu e cazul, nu ma uit la tastatura aproape deloc, dupa 40 de ani de scris pe una. De la cele de HC85 și chiar mai vechi, pana la cele de MacBook și mecanice de azi.
Dar tastatura de la T480, ca sa ma intorc la ea, ramane cea mai buna dintre toate. Efectiv imi face placere sa scriu. Și da, laptop-ul nu poate sa faca mare parte din ce am eu nevoie în munca de zi cu zi, desi ma pot descurca intr-o situatie extrema, dar ca unealta de scris, e fara doar și poate cea mai buna la care pot apela. De altfel, acesta este si scopul acestui laptop in viata mea: cand ma asez la el, doar scriu.
“Puristii” de Thinkpad (da, exista!) ar spune ca generatia anterioara are tastatura mai buna. Și da, stiu, pentru ca inainte de acest T480 am avut un T430s care acum e la tata. Și da, poate ca tastatura respectiva era diferita și ceva mai “tactila”. Dar calculatorul nu era chiar asa de bun pe cat imi doream. Deschidea greu un browser modern, se misca mai incet. Din astea.
Asa ca T480 este combinatia perfecta, pentru moment. Mai ales ca are posibilitatea de a fi modificat destul de mare: de la faptul ca poti adauga RAM pana la 64GB (al meu are 16), pana la modificarea heatsink-ului sa nu se mai incalzeasca atat de tare și schimbarea touchpad-ului ca sa fie unul de sticla, nu de plastic. Și ecranul, și SSD-urile. Sunt mai multe modificari și, daca iti place, poti sa te bucuri și de asta. Eu tocmai am comandat, dupa 2 ani de cand il am, heatsink și touchpad, de asta stiu. Si da, poti avea astea pentru un pret destul de mic. Cam 300E, in functie de configuratie. Aproape cat o tastatura mecanica premium.
Bineinteles, pentru ce folosesc eu acest laptop, adevarul e ca nu are nevoie de nicio modificare. Dar, daca se poate, de ce nu?
Ah, si apropo, am vrut sa imi cumpar o tastatura externa de Thinkpad. Exista una care practic e aceeasi tastatura de pe laptop. Doar ca nu se mai fabrica si costa cam 250E una cand o gasesti. Mda… la banii astia mai bine iti iei laptop-ul cu totul.
Leave a Reply