De unde citim: un elefant.ro se legana…

Acum vreo doi ani explicam de ce imi place sa citesc carti: pentru ca ma ajuta sa intru in pielea personajului, sa traiesc emotiile mele, cu imaginile mele, sa imi inchipui eu cum arata personajele din carte… si spuneam, tot atunci, ca desi citesc destul de mult pe calculator (chiar mult, nu doar destul), nimic nu schimba senzatia de a atinge pagina cartii – probabil ca eu voi fi unul dintre ultimii oameni de pe planeta asta care va continua sa citeasca de pe hartie si cand va muri printul (desi nu am avut inca un Kindle sau iPad, ca sa imi dau seama :D ).

Revenind, insa, la citit – care e in pericol de a deveni un obicei cool si trendy, odata cu proiecte precum #lecturiurbane, iata ca vanzarea de carte incepe sa fie si vazut ca un business interesant. Daca va uitati prin arhiva blogului veti vedea ca am sustinut diferite lansari de librarii in ultima vreme. Ultimul “greu” venit pe aceasta piata este… elefant.ro :D

Cand am auzit prima numele gandul m-a dus imediat la amazon.com. Am impresia ca iti da aceeasi senzatie de mare, de coplesitor. Evident, elefantul este si cel care, dupa cum spune replica, are si o memorie foarte buna. Si e si simpatic :D (eu am o afinitate speciala, pentru ca in gimnaziu eram poreclit Dumbo, din cauza urechilor mele mici :D ).

Anyway, libraria isi propune multe lucruri: sa aiba cel mai rapid serviciu de livrare, sa aiba o comunitate interactiva – asta chiar ma intereseaza sa vad cum le va iesi, sa aiba preturi mici – cine nu vrea? Cat le va iesi… ramane de vazut.

Ah, ce mi s-a parut foarte misto la lansare e ca au un cont de youtube pe care pun clipuri referitoare la proiect (acum cateva, doar, cu informatii despre proiect: Ce este Elefant.ro, Care este publicul careia i se adreseaza Elefant.ro, Care este politica de preturi a Elefant.ro ).

Bun, acum, ca v-am facut curiosi, mergeti la elefant.ro si incepeti sa cumparati. Nu de alta, dar investitia in proiect se ridica la 1,2 milioane pentru primul an de functionare (inclusiv executie, dezvoltare samd), asa ca ar trebui ca ceea ce va ofera sa fie la cel mai inalt nivel. Da, nu ati citit gresit, investitia facuta de Greenlight Invest, un fond de investitii al fosului prim-ministru al Moldovei, Ion Sturza, este de ceva mai mult de 1,2 milioane. Euro. Iar cel care vorbeste in clipurile mentionate mai sus este chiar Ion Sturza. Mi se pare mare suma, sincer sa fiu, dar daca include si costul de dezvoltare al afacerii in sine (distributie samd) poate fi chiar aproape de adevar.

Cati dintre voi cumpara carti online? Cati din Romania, cati de-afara? Si, mai mult, ce ati vrea de la un magazin online (de carte), pentru ca experienta voastra sa fie cat mai placuta? Opinii despre lansare?

articolul face parte din campania de lansare a elefant.ro. Victor a preluat mai mult din comunicatul de presa

12 thoughts on “De unde citim: un elefant.ro se legana…

 1. Varza site-ul. Noi il faceam mult mai bine pentru 100,000 EUR. Logistica asa mult laudata nu inseamna mai mult de un depozit si 2-3 masini, aia inseamna (exagerat) inca vre-o 100,000 EUR pe an.
  Mai e promovarea, insa, daca isi pun in cap sa sparga un milion o s-o faca degeaba. Online-ul suge banii de promovare intr-o viteza in care nici nu viseaza.

  Intre timp, ca recomand http://www.buybooks.ro sau http://www.librarie.net . Am lucrat cu ambii si se descurca excelent (buybooks e ceva mai rapid din cauza ca au depozitul lor).

 2. Eu cumpar de obicei de pe internet, direct de pe site-ul editurii.

  Si totusi imi doresc cartile in format electronic.
  Nu e vorba de pret, e vorba de spatiu in casa si de ce nu.. costuri pentru toata lumea.
  Am ajuns sa platesc adesea transportul aproape cat produsul, ceea ce e aberant.

  Ieri citeam si despre okian.ro, m-am uitat si m-am desumflat repede.
  Carti in lb engleza pot cumpara de pe Amazon, dar vreau in lb romana!

  E asa de greu sa faci un sistem de distributie electronica de carti?

  Cat despre pretul declarat al proiectului… la prima vedere e imens si neamortizabil.

 3. nici la mine nu se compara cititul de pe hartie cu cel de pe monitor. dar vrem nu vrem maine poimaine gata cu hartia. lovitura mare o va da cine va deschide o librarie online cu carti in format electronic in romana.

 4. Mie site-ul nu mi se pare chiar asa de varza. Si nu zic ca nu il faceati mai bine pentru 100.000E (desi am auzit des replica asta fara acoperire :) ). Stiu ca acum e un fel de public beta, vedem ce se mai intampla si daca isi justifica investitia anuntata :)

 5. Stiu ca exista si carti in format electronic la o librarie din Romania, dar nu imi aduc acum aminte exact care. Eu, insa, simt ca citesc mai cu spor cand e cartea fizica.

  Si Okian nu are carti in limba romana? Parca avea.

  Investitia mi se pare si mie mare, dar ramane sa asteptam inca vreo cateva luni, poate intelegem in ce au intrat banii :)

  P.S.: mi-am adus aminte: http://librariadigitala.ro/. Si nu e chiar asa de simplu cu investitia, din cate stiu

 6. @Iures: Data viitoare cand vom lansa un proiect online cu un buget la fel de generos va vom contacta. Astfel vom fi siguri ca evitam vreo (eu asa stiu sa scriu acest cuvant :) dezamagire. Si vom fi siguri ca datorita (sic!) dumneavoastra vom avea succes. Proiectul e deocamdata in faza beta, va sugerez respectuos sa mai asteptati putin pana sa criticati atat de dur.

 7. @Bogdan: Si noi ne dorim sa vindem e-books in limba romana, insa aici e o chestiune mai delicata, care priveste achizitia de drepturi de autor si pentru suport electronic. Si uneori, aceste drepturi sunt destul de piperate pentru o editura care traieste din vanzarea efectiva de carte.

 8. Recitind, recunosc ca am scris cam agresiv, motiv pentru care-mi cer scuze.

  Am analizat site-ul dumneavoastra, cunosc particularitatile industriei cartii, intamplarea face ca stiu despre ce vorbesc.

  Consider ca sarcasmul dumneavostra este precipitat si nici nu ati fi putut sa-mi raspundeti competent pentru ca nu ma cunoasteti. Pot fi orice, de la un idiot pana la un director IT la o firma care a realizat proiecte web extraordinare. Poate lucrez chiar pentru concurentii buybooks.ro sau librarie.net. Sau altii, ca sunt destui.

Leave a Reply

Your email address will not be published.