Cum se scrie, se da si se preia o leapsa care sa functioneze

Tag, Milo, you're it!Eu nu prea iau lepse pe blogul asta. Nu pentru ca nu imi plac, ci pentru ca in general sunt concepute prost. Sunt date aiurea – “pentru cine mai vrea sa preia” nu e o cea mai buna solutie pentru a tine leapsa in viata. Astazi am vazut o leapsa interesanta pornita de Bianca Albu. E blogger la inceput, poate gresi, dar totusi… catre 12 oameni??

Ce ar trebui facut cand pornesti o leapsa?

1. Stabileste foarte clar despre ce e leapsa (scrie un mini-regulament, daca vrei, chiar daca e doar un paragraf). Acest mini-regulament trebuie preluat de toata lumea, pentru a duce mai departe ideea. Poate sa fie pur si simplu un rand, de genul: “Trebuie sa scrii 5 lucruri mai putin stiute despre tine”. Poate fi si ceva mai complex, cum e in leapsa cu Fantasy Album.

2. Nu fa leapsa foarte complicata, nu fa o leapsa care ia foarte mult timp sa o completezi. Sunt cateva de genul asta care merg (vezi leapsa cu 100 de lucruri facute in 2009), dar sunt cazuri rare. Mai ales ca leapsa mentionata nu prea era leapsa (nu folosea mecanismul standard, de dat mai departe). In plus, cred ca a plecat de la Dragos Roua, dar nu sunt foarte sigur.

3. Rezolva tu leapsa, in primul rand. E de la sine inteles, dar am pus aici, sa fie.

4. Nu adresa leapsa catre prea multe persoane. Eu as trimite catre 3, maxim 5. Vrei ca oamenii aia sa se simta deosebiti, sa faca efortul de a scrie, nu sa fie la gramada, sa poata spune “Eh, lasa ca oricum scrie cineva!”. Bianca… 12????

6. Trimite leapsa catre persoane din mediul tau, cu care comunici macar online. Sau pe blogurile carora comentezi. Sau cu care discuti pe Twitter. You get the point. Poti, uneori, sa adresezi si prietenilor acestora, daca e una mai generala si ti-ar placea in mod deosebit sa auzi parerea cuiva specific, dar sa nu te astepti la prea multe :)

5. Nu spama socialele cu leapsa, ideea e sa mearga de la sine. Da, “impinge” putin pe Twitter sau Facebook, dar nu sari calul. Vrei ca lumea sa fie entuziasmata, nu stresata.

6. Vorbeste inainte cu persoanele carora le dai leapsa. Macar cu cateva. Da, stiu, “o leapsa ar trebui sa mearga viral”. Dar si viralul asta are nevoie de o masa critica. Vrei sa fie oameni care sa aiba timp sa scrie in urmatoarea zi, cel mai tarziu, nu sa scrie peste o luna sau chiar deloc, pentru ca nu au timp in perioada respectiva.

7. Nu forta sa se spuna de unde a pornit leapsa, nu cere link samd. Cere, insa, sa preia mini-regulamentul sau, daca nu, sugereaza-le sa iti dea link – este nevoie sa se stie de ce s-a pornit leapsa si ce trebuie facut.

8. Eu as evita sa ma duc la un alt blogger pe blog si sa ii spun intr-un comentariu: “Vezi ca ti-am dat o leapsa!”. Mai degraba as trimite un email – toti au formular de contact. Mai mult, asa personalizezi comunicarea si ii si spui de ce e inclus/a in leapsa.

Cum sa preiei o leapsa?

1. Fa in asa fel incat sa fii nominalizat :))

2. Daca nu esti nominalizat, poti intreba in comentarii daca e ok sa o preiei. In general nu vei fi refuzat/a.

3. Pune mini-regulamentul si in postul tau. In acelasi post in care completezi si tu leapsa.

4. Pune link catre cel care a inceput leapsa si catre cel care a creat-o. Da, stiu, ei nu iti vor cere, dar este o chestie de bun simt si, de ce nu, de ajutor pentru cei mentionati. In plus, vei dori sa ti se raspunda cu aceeasi moneda (vezi in comentarii, unde Dragos Roua mi-a confirmat ca de la el a plecat leapsa).

5. Cand o dai mai departe, respecta si tu punctele de mai sus.

Evident, ceea ce am zis mai sus poate fi adaptat, dar in mare parte ar trebui respectat, pentru ca leapsa sa aiba priza si sa nu fie enervanta.

P.S.: si, daca tot m-am luat de Bianca, maine promit sa completez si eu leapsa, daca imi da voie :))

Sursa foto. Post sustinut de Toshiba

14 thoughts on “Cum se scrie, se da si se preia o leapsa care sa functioneze

 1. Deci ar trebui sa scrii un manual pe tema asta :-)

  Si da, “100 Things I Did In 2009” a pornit de la mine. Ceea ce imi reaminteste ca trebuie sa imi fac tema si pentru 2010 :-)

 2. Cred ca regula 6 ar trebui sa devina regula 2, iar regula 1 nu este scrisa, decat partial. Ea trebuie sa se refere la tema, ce tema alegi? sa spui “despre ce e leapsa” nu ajuta prea mult. Nu vreau sa despic firul in 4 din moment ce cred ca tot ce ai scris este util si corect dar apare intrebarea dupa ce criterii iti alegi o tema dintre foarte multe altele posibile: interes, utilitate, etc. Degeaba aplici corect pasii “tehnici” daca tema nu are impact.

 3. Eu nu intru in detalii de continut. Prezint doar partea tehnica, pentru ca nu cred ca cineva poate sa iti spuna ce sa scrii samd, pentru ca fiecare are propria sa viziune.

 4. Thanks, acum am inteles. Si la cine intrebam pe continut? ca sa pun si eu cap la cap toate piesele mozaicului. Sper ca nu sunt prea insistent. Daca ar fi sa recomanzi bloggari romani pe care ii citesti pentru ca isi aleg foarte bine continutul pe cine ai in vedere ?

 5. e o efervescenta acuma cu noua generatie si hai sa-i invatam si pe alti cum sa faca, social media, blogging, nu doar aici ci si la altii. dar ok , ne place.
  eu nu pot fi decat fericit ca in sfarsit avem si noi resurse actuale si adaptate mediului online romanesc.
  abia astept miercuri.

 6. foarte bune “regulile” scrise de tine, Bobby. cred ca ar fi interesant sa apara si lepse pe teme mai consistente, cum a fost cea pe tema “ce-as face daca as fi prim ministru” (dincolo de hazul situatiei, au iesit cateva idei chiar bune).

  cele 100 de lucruri mi-au luawt cam 3 zile (la compus). dar vorba lui Dragos, e nevoie sa fac tema si pentru anul asta.

  iti dau o leapsa? :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.